Mededelingen juli 2017

Juli 2017
-
De brochure Zo wordt je school Nt2-proof is verschenen. Een kort verslag van het pilot Nt2-proofproject in Den Haag, gesteund door de gemeente Den Haag. Te bestellen bij www.hco.nl (Voor een foto-impressie, zie bij 24 februari).
- Misschien handig om te weten: het boek Tegenstellingen van Pitteau- dat je kunt gebruiken bij het bijvoeglijk naamwoord uit Zien is snappen- is opnieuw gedrukt.
- De informatie rondom de taalhacker deel 1 staat erop. De inleiding is verdwenen maar volgt na 21 mei....
- Er zijn nieuwe data voor cursussen rond Zien is snappen en De bovenkamer. LET OP: de data voor De bovenkamer zijn veranderd.  Zie hieronder.

Agenda najaar 2017
- Op 5 september ben ik in Vlaardingen, voor informatie rond De bovenkamer voor het samenwerkingsverband Onderwijs dat past.

Cursussen Zien is snappen en De bovenkamer in  het najaar 2017
- Op 13 oktober  en 3 november geef ik een tweedaagse rond De bovenkamer. Plaats: afhankelijk van de deelnemers. Max. aantal: 16. Opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en www.bazalt.nl of via mijn website.
- Op 20 en 27 september geven Marije Heijdenrijk en ik de cursus Zien is snappen in Katwijk. Belangstellenden kunnen zich opgeven bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
- Op 18 oktober en 25 oktober geven we een cursus voor Zien is snappen. Open inschrijving. Maximaal: 40 deelnemers. Plaats: afhankelijk van de deelnemers. Opgeven via www.bazalt.nl of via deze website.
- Op 22 september en 6 oktober ben ik in Apeldoorn. Ook voor Zien is snappen. Deze cursus zit vol.

Zie bij Onderwijs voor andere cursussen, die meer op maat worden afgesproken.

EERDER NIEUWS
24 februari 2017
De Springbokschool - locatie Wolmaran en locatie Pretoriusstraat in Den Haag vierde uitgebreid hun Nt2-proof-zijn. De school heeft meegedaan aan het Nt2-proofproject van de gemeente Den Haag.  Een van de uitkomsten is dan waar ze een paar jaar geleden onder het landelijk gemiddelde scoorden met begrijpend lezen, dan ze nu boven het landelijk gemiddeld zitten. En dat in zo'n korte tijd. Dankzij de inzet van de leerkrachten, de taalcoördinatoren en de directie. 
   Zinnen maken met de kleuren uit Zien is snappen en De bovenkamer ....

1 februari 2017 
- Een nieuw project: hoe een taal snel te leren ...en te onderwijzen.... Zie  bij de taalhacker...

12 november 2016 

De laatste les!  Precies een jaar geleden zijn we begonnen met onze maatschappelijke bijdrage voor de vluchtelingenkinderen. Nu  staan er voor een heel schooljaar een lesplan met lessen Nederlands op deze website. Zie de lestip.

Onze lessen Watenhoe-Nt2 voor de vluchtelingenkinderen waren genomineerd voor het Europees talenlabel 2016!  Helaas, we hebben niet gewonnen. 
stand.jpg - 2.51 MB                                          saskia.jpg - 2.51 MB
Links de stand met op de voorgrond de vier kloeke boekwerken: vier cursussen van tien weken met lessen voor elke week.
Op de achtergrond onze toelichting over het Waarom? Voor wie? Wat? en Hoe? Op de rechterfoto ziet u Saskia Ellerman van de Kernschool Zaandam, die als gbruiker de juryleden  te woord stond. Veel dank hiervoor. 

-Er zijn twee dozen met het geplasticifeerde lottospel bij Van horen en zeggen boven water gekomen. Prijs 30,00 euro inclusief verzendkosten. Te bestellen via contact of via het bestelformulier van Van horen en zeggen... (let op: daar staat nog steeds: uitverkocht...)
-
De Praatboeken van Van horen en zeggen zijn opnieuw in een kleine oplage gedrukt. Dit, omdat in de huidige materialen niets zit om wat je moet zeggen in bepaalde situaties (pragmatiek!). U kunt deze al bestellen via contact: 15 euro per boekje (60 blz. in kleur). Bij een bestelling ontvangt u ook een ppt. van Praatboek 1 en 2 om op het digitale schoolbord te laten zien.
- Bij de materialen, Prentenboeken en het Nt2-onderwijs, is een wijziging: de boeken zijn niet meer te bestellen via de IPABO.
- De afstemming tussen taalmethodes en De bovenkamer kunt u downloaden bij Materialen, De bovenkamer.
- Er is een nieuwe smartfolder: de schoolloopbaan van een anderstalige leerling. Zie bij Materialen.

Materialen  (zie ook onder Materialen voor verdere beschrijving, bestelformulieren én de afstemming met  taalmethodes.

Onder andere: De bovenkamer: een opzoekgrammatica voor niet-Nederlandstalige  én Nederlandstalige leerlingen vanaf 8 jaar tot 14 jaar. Eigenlijk ook voor volwassenen. In het boek kunnen ze zien hoe je zinnen maakt, hoe je werkwoorden vervoegt en kunnen ze opzoeken wanneer  je nu deze of dit gebruikt.  

BK omslag.jpg - 497.66 KB Bovenkamer-hl-oms-dr1.jpg - 2.51 MB