Mededelingen

Er zijn twee nieuwe uitgaves van mijn hand:

  • Preteaching  Nt2– groep 4. Een apart cahier bij Taaljacht, een nieuwe moedertaalmethode, uitgeverij Zwijsen. Daarin is veel aandacht voor meertaligheid én gelukkig ook voor specifiek Nt2-onderwijs.(Dat is immers niet hetzelfde!)  Samen met Ans Drubbel heb ik  bij een aantal bronteksten uit de methode Nt2-lessen gemaakt. Deze lessen duren ongeveer 15 minuten en gaan over specifieke aanpassingen o.a. in de woordenlijsten (knipwerkwoorden bijvoorbeeld) en  over verledentijdsvormen in teksten  (hielp-helpen bijvoorbeeld) en nog veel meer.   Mensen die De bovenkamer kennen, herkennen veel dingen en kunnen zo De bovenkamer  weer inzetten. Zie verder bij www.zwijsen.nl. Op de Lowandagen is het cahier ook ter inzage bij mijn workshops. (De andere cahiers voor de groepen 5-8 volgen t.z.t.)
  • Klank & Letter  is verschenen.  145 ! kaarten voor het ondersteunen van het klank – en spellingonderwijs door de hele school heen! Acht jaar ondersteuning: bij klanklessen in groep 1 en 2, bij leren lezen in groep 3 en 4  en bij spellingslessen in groep 4-8. Voor Belgie: bij de kleuterklassen en de jaren 1 tot en met zes.  Ik maak hier nog een apart hoofdstuk van.  Bedoeld voor anderstaligen én voor Nederlandstaligen.   Zie vooralsnog www.bazaltgroep.nl voor meer info.  Te bestellen bij  shop.bazalt.nl bij materialen en  ook hier op mijn website.
  •  Op het  a s. Lowan-congres geef ik samen met Emke Wang  workshops Anderstaligen leren lezen met Veilig leren lezen, Lijn 3 en Actief leren lezen  (=ALL)  Marloes Alblas en ik hebben  van drie werkboekjes de didactiek geanalyseerd en aangegeven wat je wel kunt doen. Bij een drietal leesboekjes (bij ALL 1)  hebben we de leesmoeilijkheden beschreven en ook aangegeven hoe je deze kunt onderwijzen.  De uitgaven zijn beschikbaar via de lowanwebsite, primair onderwijs, vakgebieden, technisch lezen.
  • De  nieuwsbrief  van november 2020 ging over het het-woordenschrift…  Nieuwsgierig?  Geef u op voor de volgende Nieuwsbrief – en klik voor het woordenschrift hier: schrift.
  • Bij E-wise is een online cursus over  Nt2-onderwijs te  volgen. De naam van de cursus is www.e-wise.nl/course 1598/nieuwkomers-in-de-klas. Ook geschikt als je wat meer in het algemeen over dit onderwijs wilt weten.
  • De folder Invoering structureel Nt2-onderwijs is verschenen. Klik hier: structureel Nt2. Het is een afvinklijst voor leerkrachten, directies en ib’ers. Hiermee kunt u e. e. a. gericht invoeren op school. Ideaal voor een bouwoverleg en/of  teamvergadering. Meer exemplaren te bestellen (gratis) bij bazaltgroep.nl.
  • Wilt u een speciaal onderwerp in een webinar, training, scholing of lezing? Neemt u dan contact met mij op

Agenda  voorjaar 2023

28-29 maart 2023  Lowan congres Ede : workshops  over Leren Lezen aan Nieuwkomers én met nieuwe uitgaven: Klank @ Letter,  PIJLEN  AANWIJZEND VOORNAAMWOORD en Taaljacht  Nt2 Preteaching.