Mededelingen
– Marloes Alblas en ik hebben in opdracht van Lowan een stuk van Veilig leren lezen, Lijn 3 en Actief leren lezen (=ALL) bewerkt voor anderstalige leerlingen. D.w.z. we hebben van drie werkboekjes de didactiek geanalyseerd en aangegeven wat je wel kunt doen. Bij een drietal leesboekjes (bij ALL 1) hebben we de leesmoeilijkheden beschreven en ook aangegeven hoe je deze kunt onderwijzen. Afgelopen Lowan-Congres gaven we hier workshops over. De uitgaves zijn beschikbaar via de lowanwebsite. Zie www.lowan.nl/po.
-Vaak is er sprake van zogenaamde klankborden in aanvankelijk leesmethodes en spellingmethodes. Dat zijn meestal geen klankborden maar letterborden. Ik ben bezig met een echt klankbord. Wil je op de hoogte gehouden worden van de vorderingen? Stuur me een email via contact op deze site.
–De bovenkamer en Zien is snappen hebben een nieuwe druk. De cd’s zijn vervangen door downloads via de website van Bazalt.
– Een herziene versie van Woorden in prenten is ook verschenen. Deze bevat minder bewerkte teksten van prentenboeken dan de eerste druk: vijf in plaats van tien. Ook de nieuwste vertaling van Welterusten, Kleine Beer nemen we nu als uitgangspunt. Veel materialen die nodig zijn voor de lessen, zijn via downloads van de webshop van Bazalt verkrijgbaar zijn.
– In het najaar van 2021 heb ik een webinar rond het klankonderwijs aan Nt2-leerlingen verzorgd. Wellicht volgt snel weer een nieuwe webinar. Voor diegenen die zich wat meer willen verdiepen in het klankonderwijs.
– De Nederlandse uitspraak is voor veel Nt2-leerders nog steeds een struikelblok. Nieuwsbrief drie gaat over de uitspraak van eigennamen. Klik hier: Nieuwsbrief drie.
– De nieuwsbrief van november 2020 ging over het het-woordenschrift… Nieuwsgierig? Geef u op voor de volgende Nieuwsbrief – en klik voor het het-woordenschrift hier: schrift.
– Voor bestellingen: zie het bestelformulier onderaan bij de verschillende Materialen. De cd’s bij uitgaven van Bazalt zijn nu als downloads via de webshop verkrijgbaar.
– Bij E-wise is een online cursus over Nt2-onderwijs te volgen. De naam van de cursus is www.e-wise.nl/course 1598/nieuwkomers-in-de-klas. Ook geschikt als je wat meer in het algemeen over dit onderwijs wilt weten.
– De folder Invoering structureel Nt2-onderwijs is verschenen. Klik hier : structureel Nt2 is verschenen. Het is een afvinklijst voor leerkrachten, directies en ib-ers. Hiermee kunt u e. e. a. gericht invoeren op school. Ideaal voor een bouwoverleg en/of teamvergadering. Meer exemplaren te bestellen (gratis) bij www.bazalt.nl.
– Zie bij agenda voor data van cursussen Woorden in prenten, Zien is snappen en De bovenkamer en Foutenanalyse. Let op: de agenda verandert wel steeds.
– Wilt u een speciaal onderwerp in een webinar, training, scholing of lezing? Neemt u dan contact met mij op.
– Er komen vragen van leerkrachten die graag materiaal willen uitwisselen van de prentenboeken uit Woorden in prenten. Dit kan ik niet op me nemen, maar als iemand de coördinatie op zich wil nemen, kan men via deze website zich aanmelden.
– Anneloes Pilon van de Poolster in Lelystad wil graag in contact komen met mensen die ook met het Nt2-jaarprogramma werken. Neem met haar contact op via de school 0320-250514.
Agenda 2022
– Momenteel zijn er geen open inschrijvingen voor landelijke nascholing rond Zien is snappen en De bovenkamer. Die beginnen weer in het najaar.
– De viertal workshops voor interne begeleiders Over het Nt2-onderwijs tijdens de ib-weken vonden plaats in december 2021. Alleen die van Rotterdam ging door corona niet door. Wellicht volgt dit jaar nog een bijeenkomst.