De Bovenkamer

De Bovenkamer is een visueel opzoekgrammatica voor niet-Nederlandstaligen én Nederlandstalige leerlingen vanaf 8 tot 14 jaar. In het boek kunnen ze zien hoe je zinnen maakt; hoe je werkwoorden vervoegt en kunnen ze opzoeken wanneer je nu deze of dit gebruikt.

Daarbij krijgt elke leerling een set strookjes: met zinsdelen en woordkaartjes. Deze zijn gelamineerd. Met de strookjes kan de leerling zinnen maken en later, met vele woordkaartjes, zinsdelen maken en nog weer later leren ontleden.

Verder is er een handleiding voor de leerkracht met werkbladen (via downloads). In de handleiding is het opzoekboek integraal afgedrukt en staat bij elke bladzijde een toelichting voor de leraar; een niveau-indeling, wat voor wie  te gebruiken en soms wat extra achtergrondinformatie.

De downloads via de webshop van Bazalt bevatten 1. werkbladen om af te drukken; 2. voorbeelden van teksten om te gebruiken bij bepaalde onderdelen; 3. aanwijzingen voor het uitspreken van teksten 4. evaluatie voor de leerling zelf: Wat heeft hij (al) in zijn bovenkamer? en  de set strookjes om zelf af te drukken.

Een recensie over De bovenkamer is verschenen in het maartnummer van JSW: download het artikel hier.

U kunt hier een overzicht van verschillende moedertaalmethodes met verwijzingen naar bladzijden uit De bovenkamer downloaden:

Het gebruik van De bovenkamer bij Taal in beeld: download hier.
Het gebruik van De bovenkamer bij Taal Actief: download hier
en voor een overzicht van het kleurgebruik in Taalactief, De bovenkamer en Zien is snappen, download hier.
Het gebruik van De bovenkamer bij Taalverhaal: download hier.
Het gebruik van De bovenkamer bij STAAL: download hier.

Voor het gebruik van De bovenkamer bij Taal op Maat kunt u mij een mailtje sturen, via contact. Dan kan ik het via wetransfer opsturen, want dit is een groot bestand.

Tot slot is er een digitale versie van de strookjes voor het gebruik op het digibord via Prowise.

Een voorbeeld van een werkblad:  Het verzamelen van de namen voor bewoners van landen en steden én het bijbehorende bijvoeglijk naamwoord zoals
Italiaans(e) Italiaan, Italiaanse
Frans (e), Fransman, Française
Duits(e), Duitser, Duitse
De werkbladen vormen zo een groeidocument van de verwerving van het Nederlands van de anderstalige en Nederlandstalige leerling.

Een foto uit De bovenkamer, zowel uit het opzoekboek als uit de Handleiding:

Bestelformulier

Gebruik het onderstaande bestelformulier om exemplaren van De Bovenkamer te bestellen.