Watenhoe-nt2.nl organiseert op 5 en 19 april in Utrecht de Tweedaagse Scholing De Bovenkamer.

 • Merkt u soms dat uw leerlingen wat moeite hebben met opdrachten uit de taalmethode? Of met het spreken en schrijven van het Nederlands?
 • Beheersen uw leerlingen de basis van het Nederlands en wilt u een volgende stap maken om uw leerlingen een betere toekomst te geven?
 • Wilt u na een scholing Zien is snappen nog meer leren over de Nederlandse taal opdat u uw leerlingen verder kunt brengen in het Nederlands spreken en schrijven?

Dan is deze scholing wellicht iets voor u.

In de cursus leert u onder meer:

 • welke kennis van het Nederlands taalmethodes als Taal Verhaal, Taal Actief, Staal, Taal in beeld of Taal op maat bekend veronderstellen. Hierdoor zijn de oefeningen voor (anderstalige) leerlingen zo moeilijk;
 • hoe u dan De bovenkamer kunt inzetten opdat de leerlingen deze oefeningen wél kunnen maken.
 • hoe u de leerling leert De bovenkamer te gebruiken bij spellingslessen, bij spreekoefeningen en bij schrijfoefeningen;
 • welke rol grammatica (in ruime zin) kan spelen bij het leren van het Nederlands.

U leert in deze cursus hoe u De bovenkamer kunt aanbieden en verder hoe u  verschillende taalverschijnselen kunt oefenen met allerlei Coöperatieve werkvormen.

U leert zelf door te zien en te doen en u maakt steeds de koppeling met uw eigen lespraktijk. Zo kunt u de volgende dag al beginnen met het verrijken van uw taalonderwijs aan anderstalige én Nederlandstalige leerlingen.

Na deelname aan beide dagen ontvangt u een certificaat.

Doelgroep

De tweedaagse is speciaal bedoeld voor leerkrachten en ondersteuners die lesgeven aan anderstalige én Nederlandstalige leerlingen in het basisonderwijs  en onderbouw van het voortgezet  onderwijs (ook voor SBO, RT, IB, schoolleiders). 

Het opzoekboek

De bovenkamer is een (visuele) kleurengrammatica, een opzoekboek voor de leerling, van groep 4 tot en met de derde klas van het middelbaar onderwijs, voor anderstalige én Nederlandstalige leerlingen.

Het boek geeft steun bij het praten en schrijven van het Nederlands. In De bovenkamer vindt en ziet een leerling allerlei zaken rond de Nederlandse taal zoals:

 • hoe je zinnen maakt, zoals vraagzinnen of mededelende zinnen;
 • hoe je woorden in een volgorde in een zin zet;
 • wanneer je de of het gebruikt;
 • hoe je woordsoorten noemt;
 • hoe je het Nederlands uitspreekt.

Door De bovenkamer groeit zijn kennis over de Nederlandse taal. Hij weet steeds meer en  hoeft steeds minder op te zoeken. Zo gaat de inhoud van het boek De bovenkamer naar de eigen bovenkamer!

Trainers: Josée Coenen en Marije Heijdenrijk,

Datum: Vrijdag 5 april en vrijdag 19 april 2024

10.00 – 16.30 uur.

Locatie: Aristo meeting center Lunetten Utrecht (direct naast het station Utrecht Lunetten).

Kosten: € 750,- incl. lunch

Aanmelding door overmaken van dit bedrag op rekening NL 80 INGB 0103 9735 59, t.n.v. mevr. M.F. Heijdenrijk onder vermelding van “DBK april 2024”. Na ontvangst van het inschrijfgeld ontvangt u een bewijs van deelname.

N.B. De boeken De bovenkamer zijn niet inbegrepen bij deze cursus.

Deze kunt u aanschaffen via Bazalt Groep.

Dank voor uw inschrijving en tot 5 april!

Josée Coenen en Marije Heijdenrijk

Meld u aan voor de tweedaagse scholing De bovenkamer in Utrecht op 5 en 19 april.

  A.u.b. alle vakjes invullen

  Bij speciaal dieet graag hier uw voorkeur invullen: